Vergaderinspiratie

De meest bijzondere thuiswerkplekken


donderdag 2 juni 2022

Nu we al enkele maanden massaal thuis moeten werken, zien veel bedrijven de voordelen in van werken vanuit huis. De pluspunten zijn in sommige gevallen zelfs zo voordelig dat de toekomst er voor dergelijke thuiswerkers rooskleurig uitziet. Des te leuker om je thuiswerkplek bijzonder en efficiënt in te richten.

De meest bijzondere thuiswerkplekken

Voordelen van thuiswerken

Er is een aantal redenen waarom menig ondernemer in Nederland het wel ziet zitten om vanuit huis te blijven werken in de toekomst. Voor werkgevers is het bijvoorbeeld kostenbesparend. Er wordt immers veel minder energie verbruikt, omdat er (bijna) niemand aanwezig hoeft te zijn op kantoor. Daarnaast is thuiswerken beter voor het milieu: mensen hoeven niet meer de trein of auto te pakken om naar het werk te komen.

Voor werknemers is thuiswerken in veel gevallen ook prettig te noemen. Zo blijkt uit divers onderzoek dat veel werknemers meer tevreden en gemotiveerd zijn wanneer zij vanuit huis werken. Dit leidt tot een hogere productiviteit wat uiteindelijk weer tot meer omzet kan leiden. Hierdoor is ook het ziekteverzuim lager, terwijl je elkaar nog gewoon kunt spreken en virtueel kunt zien wanneer je dat wilt. Kortom: met thuiswerken is veel winst te behalen voor zowel de werkgever als werknemer.


Voordelen van thuiswerken

Maak je thuiswerkplek bijzonder met een cabin als buitenkantoor

Natuurlijk is het wel een must om thuis een goede werkplek te hebben wanneer je alles vanuit huis moet doen. Een verstelbare tafel met laptop, extern beeldscherm, een toetsenbord en een extra muis zijn hiervoor nodig, maar er is nog meer waar je op kunt letten. Wat dacht je ervan om een fysiek kantoortje te hebben van waaruit je je gedurende dag kunt werken? Wanneer je de ruimte hebt, is het aan te raden om een eigen buitenkantoor te laten bouwen; het liefst in een bijzonder model.

Ga bijvoorbeeld voor een echte Scandinavische cabin gemaakt van duurzame materialen, iets wat helemaal in deze tijd past. Zo’n tiny house, of eigenlijk tiny office, van hout past vrijwel in iedere tuin! Neem bijvoorbeeld de unieke cabins van Koto Design, een Engels bedrijf dat inspiratie heeft opgedaan in de Noorse fjorden. Zij maken trendy en efficiënte cabins op maat en beschikken over een reeks bestaande home offices, evenals tiny houses, slow cabins en play cabins. Dit soort externe kantoren aan huis zijn niet alleen heel handig; ze zien er ook nog eens adembenemend uit.


Maak je thuiswerkplek bijzonder met een cabin als buitenkantoor
© Koto Design

Unieke thuiswerkplek: ronde pods in je achtertuin

Ga je liever voor een ander ontwerp, maar wil je nog wel een extern kantoor aan huis behouden? Wellicht is een pod dan iets voor jou. Pods zijn als het ware ronde huisjes die je overal neer kunt zetten. Dergelijke ontwerpen worden al een tijdje gebruikt in de hotelbranche als bijzondere overnachtingsplek en blijken het ook heel goed te doen als thuiswerkplek. Het voordeel van zo’n pod is dat het vrijwel altijd een klein kantoor is. Hierdoor heb je overzicht en kun je geconcentreerd aan de slag zonder direct afgeleid te zijn.

Het Engelse bedrijf Archipod maakt al enkele jaren speciale pods met een diameter van slechts drie en vier meter. Deze ronde ruimtes zijn perfect voor mensen die alleen of af en toe met een collega moeten werken. Omdat zo’n pod redelijk klein is, kun je zo’n bouwwerk al in een kleinere tuin laten bouwen. Dat is ideaal, want op die manier heb je je privé en werk thuis goed van elkaar gescheiden. Archipod werkt net als Koto Design alleen met duurzame materialen om op die manier een werkplek voor het leven te maken.

Unieke thuiswerkplek: ronde pods in je achtertuin
The Archipod © Jonny Walton

Kantoor aan huis: moderne studypod in je tuin

Een ander tof ontwerp voor een pod is een rechthoekige pod; de Studypod by Livit is een prachtig voorbeeld van een zeer moderne thuiswerkplek. Dit buitenkantoor plaats je met gemak in iedere tuin. Door het strakke design is het een ware eyecatcher bij je huis. Een van de pluspunten van dit model pod is dat je vanaf het bureau binnen uitzicht hebt op het groen om je heen. Een van de wanden bestaat namelijk helemaal uit glas zodat je naar buiten kunt kijken, terwijl anderen niet eenvoudig naar binnen kunnen kijken.

Werken in het groen, tussen de bomen, planten en struiken, is heel goed voor je motivatie. Planten zorgen voor een gelukkiger gevoel wat weer van invloed is op hoe je werkt. De Studypod kan dus ook prima op een stuk bosgrond of ander groen terrein worden geplaatst wanneer dat mogelijk is. Kijk hieronder zelf maar hoe bijzonder deze thuiswerkplek is.


Kantoor aan huis: moderne studypod in je tuin
© Studypod by Livit

Creatieve werkplekken aan huis: tuinhuisjes en airstreams

Eigenlijk kun je van ieder externe wagen, huisje, pod of cabin wel een werkplek aan huis maken. Dat betekent dat je ook zelf aan de slag kunt gaan door bijvoorbeeld een oude camper, caravan of airstream op te kopen. Zo’n wagen kan bijvoorbeeld afgekeurd zijn om nog mee te roadtrippen, maar kan perfect zijn voor een bijzondere thuiswerkplek! Wat je ook kunt doen, is een tuinhuisje omtoveren tot kantoor. Een simpel houten tuinhuisje is zo omgebouwd tot volwaardige werkplek.

Kortom: het creëren van een eigen unieke thuiswerkplek is helemaal niet zo moeilijk. Zolang je ervoor zorgt dat zo’n huisje of werkplek waterdicht en goed geïsoleerd is en de nodige aansluitingen heeft voor elektriciteit en internet heb je al een goed begin. Voor een beetje extra inspiratie en creativiteit is het zeker aan te raden om zo’n plek bijzonder te maken. Bij een camper of tuinhuis kun je bijvoorbeeld voor een thema gaan (zoals het strand, het bos of minimalisme) of voor een moderne aanbouw of ombouw.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht