Vergadertips

Vergaderen volgens een vergadermodel


dinsdag 31 mei 2022

Wanneer we de theorie bekijken rondom vergaderen en meetings, bestaan er zogenoemde vergadermodellen of –werkwijzen. De volgende zes vergaderdoelen worden het meest toegepast in de zakelijke sector: informatie geven, informatie uitwisselen, mening vormen, ideeën ontwikkelen, besluit nemen en activiteiten plannen. Deze doelen zijn weer gerelateerd aan een bepaald vergadermodel. Deze theorie wordt vaak overgeslagen, echter is het de moeite waard om eens te bekijken.

Vergaderen volgens een vergadermodel

Toepassen van vergadermodellen

Nu we de meest bekende vergaderdoelen weten, zijn de vergadermodellen een volgend punt. Waarom zouden we modellen gebruiken toepassen tijdens het vergaderen? Het bepalen en vasthouden aan een type model zorgt voor: inzicht krijgen in wat een vergadering daadwerkelijk doet/in resulteert, vergaderactiviteiten plannen en het algemene overleg structureren. Een vergadermodel hangt samen met de agenda en indeling van de meeting: wie is wanneer aan het woord? Wat is de volgorde van de te bespreken onderwerpen?

Een vergadering waarbij informatie wordt gegeven, kan bijvoorbeeld slaan op een personeelsvoorlichting, de pers informeren, informatieavonden of het geven van een presentatie. Informatie uitwisselen heeft te maken met het organiseren van een werkoverleg, voortgangsgesprekken, trainingen en een hoorzitting. Een mening vormen doe je duidelijk om het moment van discussiëren, analyseren en evalueren. Dan heb je nog ideeën ontwikkelen als doel: brainstormen, producten en middelen bedenken, problemen oplossen. Een besluit nemen is geënt op het nemen van een beslissing, keuzes maken, een voorstel aannemen of verwerpen en bijvoorbeeld onderhandelingen en adviesgesprekken. Als laatste hebben we nog het plannen van activiteiten als doel, zoals ideeën uitwerken, werkstructurering, afspraken maken en taken verdelen binnen het team.

Meer inzicht en structuur

Vergadermodellen zorgen voor een overzichtelijke indeling en effectief timemanagement binnen de meeting. Vergaderingen organiseren doe je om iets te bereiken. Voor elk vergaderdoel is er een geschikte of ideale manier van werken. Welk model of modellen van toepassing zijn, hangt af van het onderwerp en de agendapunten van de vergadering. Het is ook een idee om een expert uit te nodigen om de vergaderen te leiden of organiseren. Iemand die aan de hand van concrete tips en voorbeelden een effectieve vergadering tot stand brengt. Kennis over vergadermodellen en doelen kan helpen bij het organiseren van tijdsbesparende vergaderingen.

Bijzondere vergaderlocaties

Op zoek naar een té gekke vergaderplek? Bekijk dan onze bijzondere vergaderlocaties voor meer inspiratie. Wil je op de hoogte blijven van onze originele vergaderlocaties en het nieuwste aanbod? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons dan via Instagram of LinkedIn.


Deel dit artikel via:

Nieuwste artikelen

Terug naar overzicht