1. Is de vergaderlocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?
We weten allemaal dat onze persoonlijke wagens enorm veel uitlaatgassen uitstoten en bovendien enkel plaats bieden aan vijf personen. Wanneer we allemaal samen per trein of per bus naar onze vergaderingen gaan, heeft dit ongetwijfeld een positief effect op de luchtvervuiling. Kies daarom voor een vergaderruimte die zich op wandelafstand van bus- of treinhaltes bevindt.
2. Natuurlijk verluchte vergaderzalen
Op een warme zomerdag is het soms erg verleidelijk gebruik te maken van de airconditioning. Toch is dit absoluut niet nodig wanneer ‘s morgens de ramen van de vergaderzaal opengezet worden voor meer frisse lucht. Airconditioning verspilt onnodig enorm veel energie en daarom schrap je locaties voorzien van deze optie, beter uit je agenda!
3. Gebruik van wind-en zonne-energie
Energie verkregen door het opvangen van zonnestralen en windvlagen, is heel milieuvriendelijk. Dit wordt ook wel groene energie genoemd. Het gebruik van fossiele brandstoffen, die bijdragen tot vervuiling, wordt op deze manier overbodig. Ga daarom op zoek naar een vergaderplaats die gebruikt maakt van wind- en zonne-energie.
4. Aandacht voor catering
Zoek een vergaderlocatie uit die voldoende aandacht besteedt aan biologische catering. Biologische voeding is voeding die geproduceerd is met als hoofddoel “ecologisch evenwicht” creëren. Kunstmest, chemicaliën, groeihormonen, … enzovoort zijn verboden tijdens de productie. Het consumeren van biologisch voedsel kan daarom vertaald worden door “milieuvriendelijk eten”. Een ander voordeel hieraan verbonden, is de gezondheidsfactor. Biovoeding bevat immers veel meer vitaminen en mineralen dan gewone voeding.
5. Hergebruik van linnengoed en handdoeken
Thuis vinden we het niet meer dan normaal om onze handen meermaals met dezelfde handdoek af te drogen. Het handdoekje op het toilet bijvoorbeeld, wordt in de meeste gezinnen niet meer dan eenmaal per week uitgewassen. Ook tafellakens gaan slechts sporadisch mee met de was. Waarom zou dit anders moeten zijn op een vergaderlocatie? Het hergebruiken van linnengoed en handdoeken spaart enorme hoeveelheden water en energie uit. Vraag vooraleer een zaal te boeken daarom goed na of zij op een duurzame manier omgaan met hun linnengoed.
6. Zie je eigen locatie niet over het hoofd
Voor kleinere, minder belangrijke vergaderingen is de meest duurzame optie dikwijls “in je eigen stekje blijven”. Op deze manier zijn er geen verplaatsingen nodig en deelnemers kunnen hun lunch zelf voorzien in een herbruikbare broodtrommel. Wanneer jouw vergadering door slechts een beperkt aantal personen bijgewoond wordt, behoort een virtuele meeting vanaf je eigen locatie, ook tot de groene opties. Voor grotere, essentiële vergaderingen daarentegen, ga je nochtans beter op zoek naar een écht duurzame locatie.
Meer inspiratie
Op zoek naar een té gekke vergaderplek? Bekijk dan onze bijzondere vergaderlocaties voor meer inspiratie. Wil je op de hoogte blijven van onze originele vergaderlocaties en het nieuwste aanbod? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons dan via Instagram of LinkedIn.