Loading...
17 december 2018#

Effectieve zakelijke jaarafsluiting

We naderen niet alleen de kwartaalafsluiting van 2018, ook de jaarafsluiting wacht op ons. Vergaderen, evalueren en vooruitkijken horen bij deze activiteiten. Zijn de doelen van afgelopen jaar behaald? Wat zijn de actuele omzetcijfers? Welke verbeteringen kunnen we doorvoeren voor het komende jaar? Vraagstukken die tijdens een vergadering besproken worden. Meetings met het team, management en wellicht wel een afsluitend feest met al het personeel.

Inspirerende jaarafsluiting op locatie

Vergaderingen vallen nog vaak in het rijtje van saai, verplichting en nutteloos. Sommige collega’s zitten halve dagen in vergaderingen, en daar worden ze niet vrolijker of productiever door. Deels heeft dat te maken met de ruimte waar de vergadering plaatsvindt. Is het dezelfde ruimte waar ’s ochtends de stand-up begon? En zijn het dezelfde muren waar net de laatste video-call is afgelopen? Zo is vergaderen niet heel inspirerend. De oplossing? Een bijzondere vergaderlocatie buiten de kantoormuren, op een locatie die nieuwe energie en ideeën oproept, met veel lichtinval en een inspirerend uitzicht. Maak van tevoren een lijstje: noteer het aantal personen, de benodigde faciliteiten, gewenste sfeer en uistraling en cateringmomenten.

Timing jaarafsluiting vergadering

Vergaderingen over het voorgaande jaar vinden plaats in januari. Meestal zijn dan de cijfers en de vervolgstappen bekend. December is altijd een drukke en rare maand: feestdagen, vrije dagen en de drukke rondom de jaarafsluiting. In januari is het tijd voor een nieuwjaarsfeestje, feiten en vergaderingen over de cijfers. Door de vergadering in januari te organiseren, groeit de motivatie, verdwijnende spanningen van afgelopen maand en staat ieders neus de goede kant op; namelijk in de richting van het huidige jaar en de nieuwe doelstellingen.